Choose Language

Poznato je da se prve stonoteniske organizacije u Bosni i Hercegovini formiraju tridesetih godina prošlog stoljeća, kao sekcije pri sportskim društvima. Ova dinamična i atraktivna igra ubrzo stiče mnoge poklonike širom Bosne i Hercegovine, pa se osim u Sarajevu, formiraju klubovi u Tuzli, Banjoj Luci, Prijedoru, Visokom i drugim mjestima.

Odmah po završetku II svjetskog rata stoni tenis ponovo oživljava na ovim prostorima zahvaljujući vrijednim stonoteniskim radnicima, među kojima se naročito ističe Rafael Braco Salom. Osnivačka skupština Saveza za tenis i stoni tenis, uz prisustvo delegata iz cijele Bosne i Hercegovine, održana je 11.decembra 1949. godine, i tom prilikom za predsjednika Saveza izabran je Joco Vočkić. 1954. godine formiran je samostalni Stonoteniski savez Bosne i Hercegovine, a za prvog predsjednika izabran je Braco Rafael Salom, koji će se na kormilu Saveza nalaziti do 1963. U tom periodu dolazi do ekspanzije stonog tenisa u BiH i stvaraju se, osim u Sarajevu, jaki stonoteniski centri u Zenici, Čajniču, Travniku, Tuzli, Vitezu, Varešu, Cazinu, Bihaću, Foči, Jajcu, Banjoj Luci, Mostaru, Doboju i drugim mjestima.

Ekipe i pojednici iz Bosne i Hercegovine imaju zapaženu ulogu u stonoteniskom sportu bivše Jugoslavije i svojim rezultatima svrstavaju se u sami vrh. Najveće uspjehe u tom periodu bilježi STK “Bosna” - Sarajevo osvajanjem Kupa Jugoslavije, 1966. i 1970.godine, ženska ekipa “Perućice” iz Foče osvajanjem drugog mjesta na Prvenstvu bivše Jugoslavije. Ženska ekipa "Perućice" postiže vrlo zapažen rezultat i na međunarodnom planu, osvajanjem drugog mjesta u takmičenju za kup "Nensi Evans".

Najistaknutiji pojedinci iz tog predratnog perioda su: Gazić, Uštović, Dafinić, Bilić, Živanović, Dujaković, Lučić, Kurtović, Nuhefendić, Samarđić, Kokotović, Isanović, sestre Fazlić, Nada Kujundžić, sestre Mitrović, Solomon i mnogi drugi. Povremeni ligaši iz BiH bili su STK “Zenica”, STK “Iskra” iz Sarajeva, STK “Vitez”, STK “Željezničar” – Sarajevo. Pored uspjeha na takmičarskom planu, STS BiH se istakao i organiziranjem velikih stonoteniskih priredbi. Tako su vrijedni stonoteniski radnici Sarajeva organizirali 1958. godine međunarodno Prvenstvo Sarajeva, na kojem su nastupili igrači iz Evrope, Kine i Japana.

Poseban događaj je bio kada je stonoteniserima pripala čast da 18-tim međunarodnim Prvenstvom Jugoslavije, koje je održano u Sarajevu od 6. do 8. novembra 1969.godine, otvore vrata jedinstvenog zdanja Kulturno-sportskog centra "SKENDERIJA". Tada se rađa ideja da se Sarajevo kandidira za organizaciju Svjetskog prvenstva, i na Kongresu ITTF-a 1971. godine u Nagoji (Japan) Sarajevu je dodijeljena organizacija 32. Svjetskog prvenstva, koje je održano u našem glavnom gradu od 5. do 15.aprila 1973.godine. Organizacija je bila besprijekorna i pohvale su stigle sa svih strana svijeta. Održavanje Svjetskog prvenstva u Sarajevu doprinijelo je popularizaciji i još bržem razvoju ove dinamične igre na prostorima cijele Bosne i Hercegovine. Ova manifestacija je dobrom organizacijom ostvarila i pozitivne finansijske efekte, a sredstva su usmjerena na razvoj stonoteniskog sporta u BiH (grade se dvorane u Sarajevu, Vitezu, Banjoj Luci, Doboju, Bihaću i Tuzli).

Stonoteniski entuzijasti ne miruju, i organiziraju susrete evropske Super-lige u Sarajevu i Tuzli, a u Sarajevu se od 25. do 27.februara 1977. godine održava još jedna vrhunska stonoteniska priredba, “Evropa top 12”, susret 12 najboljih stonotenisera Evrope. Po mnogima, uspješnom organizacijom “STENSA ‚73”, Sarajevo je steklo uvjete da 1984. postane orgnaizator 14. Zimskih Olimpijskih igara. Početkom ratnih zbivanja, nakon njenog međunarodnog priznanja, stonoteniski radnici su formirali Ratno Predsjedništvo STS BiH, koje je sebi kao prvi zadatak postavilo prijem STS BiH u ITTF i ETTU.

U Ratno Predsjedništvo su izabrani: Nedžad Rustambegović - predsjednik, Srećko Kafedžić-generalni sekretar, te članovi Mehmed Hrasnica, Sead Hadžijahić, Nijaz Samardžić, Anto Dafinić, Nedman Ćerimović, a poslove tehničkog sekretara obavljao je koordinator pri Sportskom savezu R BiH Radmilo Colić. Upućena je molba ITTF-u za prijem u članstvo, a ujedno je dato odobrenje i gospodinu Đuri Žifku, koji živi u Luksemburgu da zbog ratnih poteškoća i nemogućnosti ostvarivanja direktnih kontakata iz Sarajeva, može zastupati STS BiH i biti nosilac aktivnosti vezanih za prijem STS BiH u ITTF i ETTU. Dolazi prvo zvanično takmičenje, međunarodno prvenstvo Slovačke od 18. do 21.1993.godine, gdje se prvi put samostalno pojavljuje stonoteniska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Seniori koji su nastupili na tom takmičenju bili su: Tarik Hodžić, Muhamed Mehmedović i Remhad Hasanović, a od seniorki sestre Adela i Linda Mešan. U vođstvu ekipe bili su Đuro Žifko i Fadil Mešan.

Poslije toga slijedi nastup naše reprezentacije u Geteborgu (Švedska) na 42. Svjetskom prvenstvu održanom u maju 1993. godine. Seniori su se plasirali na 65.mjesto, od 99 učesnika, a seniorke zauzimaju 50 mjesto, od 86 ekipa. Reprezentacija je ostavila solidan utisak. STS BiH je prvi put učestvovao u radu Kongresa ITTF. U julu 1993.godine juniorska i kadetska reprezentacija nastupaju na Prvenstvu Evrope u Ljubljani. Za članove Ratnog Predsjedništva izabrani su Mahmut Đapo i Asim Šakić, a za generalnog sekretara Nedman Ćerimović. Pošto su uspješno obavljeni zadaci na medjunarodnom planu, STS BiH postao je punopravni član ITTF-a i ETTU-a, uslijedila su nastojanja da se uspostavi kontakt sa stonoteniskim radnicima u zemlji i pokuša organizirati prvo Prvenstvo Bosne i Hercegovine u stonom tenisu. Zaključeno je da se prvo održe ekipna takmičenja na nivou regija: Tuzla, Zenica, Travnik i Sarajevo, a da prvaci u međusobnim susretima odluče o tituli prvog prvaka Bosne i Hercegovine.

U martu 1994. godine, seniori i seniorke učestvuju na Evropskom prvenstvu u Birmingemu-Engleska. Reprezentaciju sačinjavaju igrači: Tarik Hodžić, Muhamed Mehmedović, Samir Mulabdić i Nenad Stevanović, a igračice su bile Linda i Adela Mešan i Elvira Mehić. Seniori su osvojili 32. mjesto i ostavili iza sebe reprezentacije 12 zemalja, dok su seniorke zauzele 30. mjesto, i bile bolje od 8 reprezentacija. Poslije ovog, seniori su 25. aprila 1994. godine imali prijateljski susret sa reprezentacijom Sarske oblasti (Njemačka) i pobjedili rezutlatom 12 : 4. Reprezentacija BiH nastupa na 43. Prvenstvu svijeta u Kini, od 1. do 15. maja 1995. godine, i u konkurenciji 89 zemalja muška reprezentacija osvaja 46., a ženska reprezentacija 43. mjesto među 76 ekipa. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine sačinjavao je slijedeći sastav: Tarik Hodžić, Muhamed Mehmedović, Nermin Smajić i Mirza Hadžijahić kod seniora te seniorke Linda i Adela Mešan i Alma Fazlić. Vođe ekipe bili su selektor Anto Dafinić i Đuro Žifko.

Stonoteniseri i stonoteniserke iz BiH nastupili su na Evropskim i Svjetskim šampionatima isto kao i mlade selekcije. U Fojnici, 18. i 19. novembra 1995. godine, STS BiH održava, uz prisustvo delegata iz cijele države, Prvu Skupštinu na kojoj umjesto Ratnog bira prvo Predsjedništvo STS BiH. Izabrani članovi Predsjedništva su: Mahmut Đapo, Stjepan Kljuić, Sead Pašić i Nedman Ćerimović iz Sarajeva, Nedim Muharemagić, Fadil Hadžibeganović, Igor Suhi i Muradif Džambić iz Tuzle, Ibrahim Bazdulj, Sead Žerić iz Travnika, Stipo Brkan iz Viteza, Enes Šarić iz Cazina i Harun Rizvanović iz Zenice. Predsjednik STS Bosne i Hercegovine je Mahmut Đapo, a generalni sekretar Nedman Ćerimović.

Dolaskom mira na ove prostore u 1996.godini, stvaraju se uslovi za odvijanje takmičenja, formiraju se Prva i Druga seniorska liga i stoni tenis se igra širom Bosne i Hercegovine. U julu 2002. godine održava se u Sarajevu zajednička Skupština na kojoj prisustvuju i predstavnici iz Republike Srpske. Bira se novo zajedničko Predsjedništvo stonoteniskog saveza, tako da se stoni tenis igra na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Prvi predsjednik Skupštine bio je prof. Miodrag Živanović, a predsjednik predsjedništva Mahmut Đapo. Takmičenja se održavaju u kontinuitetu. Formira se zajednička muška i ženska Premijer liga, održavaju se zajednička državna pojedinačna prvenstva u svim kategorijama, pozivni turniri. Formira se zajednička rang lista.

Reprezentacije, formirane od igrača iz oba entiteta nastupaju na svim Evropskim i Svjetskim prvenstvima. Stonoteniski savez BiH i grad Banja Luka kao organizator, 2004 godine ugošćuje mlade takmičare iz 9 balkanskih država. STS BiH od strane ETT-u dobiva organizaciju značajnih Evropskih takmičenja. Kao kruna povjerenja na osnovu kandidature u Firenci, decembra 2004 godine grad Sarajevo i STS BiH dobivaju organizaciju Evropskog prvenstva za mlade juli 2006. godine. Na prvenstvu učestvuje 813 takmičara iz 45 zemlje Evrope, 130 sudija, trenera i gostiju što ukupno ćini cca 1000 učesnika. Takmičenje se odvija u 8 kategorija, 10 dana, tako da po broju učesnika i dužini trajanja i broju odigranih mečeva (3.900) to je najveće sportsko takmičenje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini poslije STENS-a 73 i ZOI -84. Po ocjeni svih učesnika, a i najviših funkcionera ETT-u (Stefano Bossi-predsjednik), to je bilo jedno od najbolje organizovanih prvenstava za mlade Evrope do tada. STS BiH sa gradom Bugojnom organizuje 2008. godine Balkansko prvenstvo za mlade, koje je također proteklo u veoma dobroj organizaciji.

Na svim takmičenjima naši reprezentativci postižu veoma dobre rezultate. Da bi se nastavio rezultatski kontinuitet Predsjedništvo STS BiH je usvojilo program nastupa naših najmlađih na najvažnijim turnirima ETT-u za tekuću takmičarsku sezonu.

Nadolazeća Takmičenja (Propozicije)

Anketa

Koja ekipa će osvojiti mušku Premijer ligu?

Anketa

Koja ekipa će osvojiti žensku Premijer ligu?

Poznato je da se prve stonoteniske organizacije u Bosni i Hercegovini formiraju tridesetih godina prošlog stoljeća, kao sekcije pri sportskim društvima. Ova dinamična i atraktivna igra ubrzo stiče mnoge poklonike širom Bosne i Hercegovine, pa se osim u Sarajevu, formiraju klubovi u Tuzli, Banjoj Luci, Prijedoru, Visokom i drugim mjestima.

Odmah po završetku II svjetskog rata stoni tenis ponovo oživljava na ovim prostorima zahvaljujući vrijednim stonoteniskim radnicima, među kojima se naročito ističe Rafael Braco Salom. Osnivačka skupština Saveza za tenis i stoni tenis, uz prisustvo delegata iz cijele Bosne i Hercegovine, održana je 11.decembra 1949. godine, i tom prilikom za predsjednika Saveza izabran je Joco Vočkić. 1954. godine formiran je samostalni Stonoteniski savez Bosne i Hercegovine, a za prvog predsjednika izabran je Braco Rafael Salom, koji će se na kormilu Saveza nalaziti do 1963. U tom periodu dolazi do ekspanzije stonog tenisa u BiH i stvaraju se, osim u Sarajevu, jaki stonoteniski centri u Zenici, Čajniču, Travniku, Tuzli, Vitezu, Varešu, Cazinu, Bihaću, Foči, Jajcu, Banjoj Luci, Mostaru, Doboju i drugim mjestima.

Ekipe i pojednici iz Bosne i Hercegovine imaju zapaženu ulogu u stonoteniskom sportu bivše Jugoslavije i svojim rezultatima svrstavaju se u sami vrh. Najveće uspjehe u tom periodu bilježi STK “Bosna” - Sarajevo osvajanjem Kupa Jugoslavije, 1966. i 1970.godine, ženska ekipa “Perućice” iz Foče osvajanjem drugog mjesta na Prvenstvu bivše Jugoslavije. Ženska ekipa "Perućice" postiže vrlo zapažen rezultat i na međunarodnom planu, osvajanjem drugog mjesta u takmičenju za kup "Nensi Evans".

Najistaknutiji pojedinci iz tog predratnog perioda su: Gazić, Uštović, Dafinić, Bilić, Živanović, Dujaković, Lučić, Kurtović, Nuhefendić, Samarđić, Kokotović, Isanović, sestre Fazlić, Nada Kujundžić, sestre Mitrović, Solomon i mnogi drugi. Povremeni ligaši iz BiH bili su STK “Zenica”, STK “Iskra” iz Sarajeva, STK “Vitez”, STK “Željezničar” – Sarajevo. Pored uspjeha na takmičarskom planu, STS BiH se istakao i organiziranjem velikih stonoteniskih priredbi. Tako su vrijedni stonoteniski radnici Sarajeva organizirali 1958. godine međunarodno Prvenstvo Sarajeva, na kojem su nastupili igrači iz Evrope, Kine i Japana.

Poseban događaj je bio kada je stonoteniserima pripala čast da 18-tim međunarodnim Prvenstvom Jugoslavije, koje je održano u Sarajevu od 6. do 8. novembra 1969.godine, otvore vrata jedinstvenog zdanja Kulturno-sportskog centra "SKENDERIJA". Tada se rađa ideja da se Sarajevo kandidira za organizaciju Svjetskog prvenstva, i na Kongresu ITTF-a 1971. godine u Nagoji (Japan) Sarajevu je dodijeljena organizacija 32. Svjetskog prvenstva, koje je održano u našem glavnom gradu od 5. do 15.aprila 1973.godine. Organizacija je bila besprijekorna i pohvale su stigle sa svih strana svijeta. Održavanje Svjetskog prvenstva u Sarajevu doprinijelo je popularizaciji i još bržem razvoju ove dinamične igre na prostorima cijele Bosne i Hercegovine. Ova manifestacija je dobrom organizacijom ostvarila i pozitivne finansijske efekte, a sredstva su usmjerena na razvoj stonoteniskog sporta u BiH (grade se dvorane u Sarajevu, Vitezu, Banjoj Luci, Doboju, Bihaću i Tuzli).

Stonoteniski entuzijasti ne miruju, i organiziraju susrete evropske Super-lige u Sarajevu i Tuzli, a u Sarajevu se od 25. do 27.februara 1977. godine održava još jedna vrhunska stonoteniska priredba, “Evropa top 12”, susret 12 najboljih stonotenisera Evrope. Po mnogima, uspješnom organizacijom “STENSA ‚73”, Sarajevo je steklo uvjete da 1984. postane orgnaizator 14. Zimskih Olimpijskih igara. Početkom ratnih zbivanja, nakon njenog međunarodnog priznanja, stonoteniski radnici su formirali Ratno Predsjedništvo STS BiH, koje je sebi kao prvi zadatak postavilo prijem STS BiH u ITTF i ETTU.

U Ratno Predsjedništvo su izabrani: Nedžad Rustambegović - predsjednik, Srećko Kafedžić-generalni sekretar, te članovi Mehmed Hrasnica, Sead Hadžijahić, Nijaz Samardžić, Anto Dafinić, Nedman Ćerimović, a poslove tehničkog sekretara obavljao je koordinator pri Sportskom savezu R BiH Radmilo Colić. Upućena je molba ITTF-u za prijem u članstvo, a ujedno je dato odobrenje i gospodinu Đuri Žifku, koji živi u Luksemburgu da zbog ratnih poteškoća i nemogućnosti ostvarivanja direktnih kontakata iz Sarajeva, može zastupati STS BiH i biti nosilac aktivnosti vezanih za prijem STS BiH u ITTF i ETTU. Dolazi prvo zvanično takmičenje, međunarodno prvenstvo Slovačke od 18. do 21.1993.godine, gdje se prvi put samostalno pojavljuje stonoteniska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Seniori koji su nastupili na tom takmičenju bili su: Tarik Hodžić, Muhamed Mehmedović i Remhad Hasanović, a od seniorki sestre Adela i Linda Mešan. U vođstvu ekipe bili su Đuro Žifko i Fadil Mešan.

Poslije toga slijedi nastup naše reprezentacije u Geteborgu (Švedska) na 42. Svjetskom prvenstvu održanom u maju 1993. godine. Seniori su se plasirali na 65.mjesto, od 99 učesnika, a seniorke zauzimaju 50 mjesto, od 86 ekipa. Reprezentacija je ostavila solidan utisak. STS BiH je prvi put učestvovao u radu Kongresa ITTF. U julu 1993.godine juniorska i kadetska reprezentacija nastupaju na Prvenstvu Evrope u Ljubljani. Za članove Ratnog Predsjedništva izabrani su Mahmut Đapo i Asim Šakić, a za generalnog sekretara Nedman Ćerimović. Pošto su uspješno obavljeni zadaci na medjunarodnom planu, STS BiH postao je punopravni član ITTF-a i ETTU-a, uslijedila su nastojanja da se uspostavi kontakt sa stonoteniskim radnicima u zemlji i pokuša organizirati prvo Prvenstvo Bosne i Hercegovine u stonom tenisu. Zaključeno je da se prvo održe ekipna takmičenja na nivou regija: Tuzla, Zenica, Travnik i Sarajevo, a da prvaci u međusobnim susretima odluče o tituli prvog prvaka Bosne i Hercegovine.

U martu 1994. godine, seniori i seniorke učestvuju na Evropskom prvenstvu u Birmingemu-Engleska. Reprezentaciju sačinjavaju igrači: Tarik Hodžić, Muhamed Mehmedović, Samir Mulabdić i Nenad Stevanović, a igračice su bile Linda i Adela Mešan i Elvira Mehić. Seniori su osvojili 32. mjesto i ostavili iza sebe reprezentacije 12 zemalja, dok su seniorke zauzele 30. mjesto, i bile bolje od 8 reprezentacija. Poslije ovog, seniori su 25. aprila 1994. godine imali prijateljski susret sa reprezentacijom Sarske oblasti (Njemačka) i pobjedili rezutlatom 12 : 4. Reprezentacija BiH nastupa na 43. Prvenstvu svijeta u Kini, od 1. do 15. maja 1995. godine, i u konkurenciji 89 zemalja muška reprezentacija osvaja 46., a ženska reprezentacija 43. mjesto među 76 ekipa. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine sačinjavao je slijedeći sastav: Tarik Hodžić, Muhamed Mehmedović, Nermin Smajić i Mirza Hadžijahić kod seniora te seniorke Linda i Adela Mešan i Alma Fazlić. Vođe ekipe bili su selektor Anto Dafinić i Đuro Žifko.

Stonoteniseri i stonoteniserke iz BiH nastupili su na Evropskim i Svjetskim šampionatima isto kao i mlade selekcije. U Fojnici, 18. i 19. novembra 1995. godine, STS BiH održava, uz prisustvo delegata iz cijele države, Prvu Skupštinu na kojoj umjesto Ratnog bira prvo Predsjedništvo STS BiH. Izabrani članovi Predsjedništva su: Mahmut Đapo, Stjepan Kljuić, Sead Pašić i Nedman Ćerimović iz Sarajeva, Nedim Muharemagić, Fadil Hadžibeganović, Igor Suhi i Muradif Džambić iz Tuzle, Ibrahim Bazdulj, Sead Žerić iz Travnika, Stipo Brkan iz Viteza, Enes Šarić iz Cazina i Harun Rizvanović iz Zenice. Predsjednik STS Bosne i Hercegovine je Mahmut Đapo, a generalni sekretar Nedman Ćerimović.

Dolaskom mira na ove prostore u 1996.godini, stvaraju se uslovi za odvijanje takmičenja, formiraju se Prva i Druga seniorska liga i stoni tenis se igra širom Bosne i Hercegovine. U julu 2002. godine održava se u Sarajevu zajednička Skupština na kojoj prisustvuju i predstavnici iz Republike Srpske. Bira se novo zajedničko Predsjedništvo stonoteniskog saveza, tako da se stoni tenis igra na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Prvi predsjednik Skupštine bio je prof. Miodrag Živanović, a predsjednik predsjedništva Mahmut Đapo. Takmičenja se održavaju u kontinuitetu. Formira se zajednička muška i ženska Premijer liga, održavaju se zajednička državna pojedinačna prvenstva u svim kategorijama, pozivni turniri. Formira se zajednička rang lista.

Reprezentacije, formirane od igrača iz oba entiteta nastupaju na svim Evropskim i Svjetskim prvenstvima. Stonoteniski savez BiH i grad Banja Luka kao organizator, 2004 godine ugošćuje mlade takmičare iz 9 balkanskih država. STS BiH od strane ETT-u dobiva organizaciju značajnih Evropskih takmičenja. Kao kruna povjerenja na osnovu kandidature u Firenci, decembra 2004 godine grad Sarajevo i STS BiH dobivaju organizaciju Evropskog prvenstva za mlade juli 2006. godine. Na prvenstvu učestvuje 813 takmičara iz 45 zemlje Evrope, 130 sudija, trenera i gostiju što ukupno ćini cca 1000 učesnika. Takmičenje se odvija u 8 kategorija, 10 dana, tako da po broju učesnika i dužini trajanja i broju odigranih mečeva (3.900) to je najveće sportsko takmičenje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini poslije STENS-a 73 i ZOI -84. Po ocjeni svih učesnika, a i najviših funkcionera ETT-u (Stefano Bossi-predsjednik), to je bilo jedno od najbolje organizovanih prvenstava za mlade Evrope do tada. STS BiH sa gradom Bugojnom organizuje 2008. godine Balkansko prvenstvo za mlade, koje je također proteklo u veoma dobroj organizaciji.

Na svim takmičenjima naši reprezentativci postižu veoma dobre rezultate. Da bi se nastavio rezultatski kontinuitet Predsjedništvo STS BiH je usvojilo program nastupa naših najmlađih na najvažnijim turnirima ETT-u za tekuću takmičarsku sezonu.

Nadolazeća Takmičenja (Propozicije)

Anketa

Koja ekipa će osvojiti mušku Premijer ligu?

Anketa

Koja ekipa će osvojiti žensku Premijer ligu?